The Inner Game of Singing

Wat gaan we doen

Timothy Gallwey deed in de jaren ’70 een ontdekking die leidde tot een boekje (The Inner Game of Tennis) dat de visie op trainen van techniek van miljoenen sporters heeft veranderd.
In een notendop: Gallwey realiseerde zich dat er tijdens een tenniswedstrijd feitelijk twee wedstrijden tegelijkertijd aan de gang zijn: 1e de uiterlijke wedstrijd tegen een tegenstander. Ten 2e een innerlijke wedstrijd tegen verwachtingen, zenuwen, en allerlei gedachten die zich in de speler hebben genesteld.

Hetzelfde gebeurt als mensen zingen, zelfs als ze dat al ‘kunnen’; het gebeurt in sterkere mate bij hen die dat wel zouden willen maar niet durven en bovenal bij degenen die denken dat ze helemáál niet kunnen zingen. Als het verlangen om te zingen het dan toch wint van de schroom, gaat men doorgaans werken aan het ‘beter’ worden in de uiterlijke wedstrijd (techniek). Het is echter veel effectiever om eerst de innerlijke wedstrijd te ‘winnen’. Stembevrijding gaat precies daarover.

Uitgangspunt is: je hebt een stem dus je hebt alles in huis om te zingen. Tweede uitgangspunt: je bent al ver genoeg. We gaan voorbij aan de techniek, voorbij aan de overtuiging dat je eerst zuiver moet kunnen zingen om het te mogen doen, voorbij aan het doel dat zingen moet leiden tot een sjiek gezongen lied. Om te beginnen gaan we eerst op zoek naar jouw stem, die zonder twijfel nog aanwezig is onder het stof van de vooroordelen die je wellicht al jaren door anderen bevestigd hebt gekregen. Op zoek naar de eerste onbevangen toon, dan de tweede, een derde… en wie weet waar dat toe leidt.

Kun je al zingen maar heb je het gevoel dat je nooit je hoogste lied zingt, dat je nooit echt vrij klinkt en altijd peentjes zweet bij dat stukje solo dat je toch zo graag wil doen. Weet je in het goede gezelschap van menig muziekprofessional die zich wendt tot een stembevrijder om beter om te gaan met die innerlijke ‘wedstrijd’.

Hoe ziet de cursus eruit.
We werken in een kleine groep van minimaal zes tot maximaal tien personen.
In een groep is ben je in staat om in je eigen tempo naar buiten te treden. Er wordt géén gebruik gemaakt van bladmuziek. ‘Er komt geen noot aan te pas’. De weg die we gaan is: je veilig voelen en uitgenodigd worden om te zingen wat er in je op komt en waar jij op dat moment aan toe bent. Je krijgt licht huiswerk mee om thuis te oefenen.

Duur van de cursus.
De cursus omvat acht bijeenkomsten:
Drie hele dagen op zaterdag of zondag, van 10.00 tot 16.30. Op die dagen wordt een broodlunch verzorgd.
En vier avonden, van 19.15 tot 21.45, op een doordeweekse dag. We sluiten de cursus af met een onderlinge zangavond.

Volgende cursus start is in januari 2015
Op donderdag 15 januari is er in Waalwijk een introductieavond op Het Kunstencentrum. Bij voldoende interesse volgt er een cursus. Je kunt je opgeven als geinteresseerde.

Informatie of aanmelding via:
Tel: 06-42979368 of 0416-342574 (Wim Stokwielder)

Data voor cursus in Kunstencentrum Waalwijk (onder voorbehoud)
Zaterdag 24 januari 10.00 tot 16.30
Donderdag 12 februari 19.15 – 21.45
Donderdag 05 maart 19.15 – 21.45
Zaterdag 21 maart 10.00 tot 16.30
Donderdag 02 april 19.15 – 21.45
Donderdag 16 april 19.15 – 21.45
Zaterdag 25 april 10.00 tot 16.30

Prijs: € 275,- incl. koffie/ thee en lunch op de hele cursusdagen

Waar en wanneer

Start Op afspraak
Locatie KunstenCentrumWaalwijk, Irenestraat 3, 5141 GJ Waalwijk

Deelname cursus Inner Game of Singing
KunstenCentrumWaalwijk
Irenestraat 3
5141 GJ Waalwijk
Voorjaar 2015

  Er zijn nog 12 vrije plaatsen.

Georganiseerd door


Wim Stokwielder

Mijn cursussen