Introductieavond Stembevrijding

Wat gaan we doen

Zingen geeft lucht. Zingen is geluk.
Zingen is een universeel verlangen.
Elke mens wil gehoord worden, elke ziel wil zingen.
Het wordt tijd dat we zingen terug veroveren op de kunst...,
op de wijdverbreide overtuiging dat je alleen maar kan en mag zingen
als je 'het kunstje' kent.

Veel mensen vinden dat ze niet goed kunnen zingen. Er zijn er maar weinig mensen die van zichzelf vinden dat ze dat absoluut niets kunnen zingen. Toch gaan maar weinig mensen naar zangles om het te leren. De meesten gaan pas op zangles als ze al kunnen zingen en beter willen worden. Terwijl het bij instrumentaal onderwijs heel normaal is dat je ook kunt beginnen als je nog helemaal niets op het instrument kan. Wij zijn er van overtuigd dat iedereen kan zingen en daarmee toegang heeft tot zijn muzikaliteit.

Stembevrijding gaat voorbij aan de technische kant van zingen. We gaan eerst op zoek naar de durf om te zingen. Als de zanger in jou ‘watervrij’ is kan technische vaardigheid je pas verder helpen. Eerder wordt al die techniek een brok in je keel.
Ook zonder specifiek zangersdoel, maar gewoon vanwege het verlangen om te zingen, kan stembevrijding waardevol voor je zijn. Je leeft misschien in de overtuiging, en dat hebben ze je hoogstwaarschijnlijk al vroeg ingepeperd, dat je niet kunt zingen of alleen maar vals kunt zingen. Het is erg de moeite waard om eens te onderzoeken of dat werkelijk zo is. Wij denken namelijk van niet!

Veel mensen weten zelfs dat ze eigenlijk heel mooi kunnen zingen, ze vinden het heerlijk om te doen en zingen met verve... als niemand het kan horen. Kilometers file en snelweg worden zo vol gezongen maar als de deur opengaat slaat de angst om het hart en is het over. Als je daar last van hebt en je zou ook wel eens buiten die afgeschermde omgeving willen zingen, kan stembevrijding je helpen. Stembevrijders kennen de weg.

Stembevrijding gaat zonder instuderen- en oefenen van partituren. 'Er komt geen noot aan te pas'. Je hebt geen enkele zangervaring nodig. Daarop wordt je ook niet beoordeeld of begeleid. Alleen jouw verlangen om te zingen is genoeg. Daar gaan we mee aan de slag. In een workshop van één avond laten we je kennis maken met stembevrijding zodat je kunt ervaren wat het voor jou kan betekenen.

**Introductie-workshop 15 januari 2015 op Het Kunstencentrum Waalwijk.
Irenestraat 3, 5141 GJ Waalwijk
Kosten introductie-avond € 3,50

Georganiseerd door


Wim Stokwielder

Mijn cursussen