Basiscursus Grafiek Voor Volwassenen

Wat gaan we doen

Grafiektechnieken: Hout en linoleumsnede, droge naald en etsen
Docent: Ariën van Lavieren

Deze basis cursus grafiek beginnen we met de hoogdruktechniek. Het mooie van deze techniek is dat je meerdere exemplaren kunt afdrukken (een oplage) maar ook een unicum (enig exemplaar) kunt drukken en dat deze techniek heel eigen resultaten oplevert, die met schilderen of tekenen niet te realiseren zijn. De cursist maakt eerst kennis met de linoleum en vervolgens met de houtsnede techniek. Hierbij worden hoger gelegen gedeeltes van de hout/linoplaat in geïnkt en dit wordt zwart. Alles wat wordt weggesneden (gutsen) blijft wit (halftonen zijn niet mogelijk).
Vervolgens gaan we aan de slag met droge naald ets techniek. De cursisten bedenken en schetsen een voorstelling. Deze schets wordt vervolgens met een etspen in een plastic plaat getekend. Daarna gaan we de plaat ‘ininkten’. Dat betekent dat de plaat ingesmeerd wordt met inkt waarbij de inkt vooral in de ingekraste delen gaat zitten. De inkt op de plaat zelf halen we zo veel mogelijk weg: dit heet ’afslaan’. Vervolgens leggen we de etsplaat onder de etspers op een stuk papier en maken een of meerdere afdrukken. Het resultaat is een ‘prent’, een afbeelding van de ingekraste lijnen in zwart.
In de cursus leer je vervolgens krassen en wegsteken in een zinkplaat en deze met zuur inbijten en gedeeltes afdekken om daar mee verschillende effecten te krijgen, dit heet etsen.
Er wordt gewerkt met opdrachten aan de hand van meegebrachte afbeeldingen en foto’s.

Praktische informatie:
Aantal lessen: 8 x 2,5 uur
Start: 16 Januari 2015
Dag/tijdstip: vrijdagavond 19:30-22:00
Cursusgeld € 175,00 (incl. btw)
*Dit is incl. basismaterialen maar extra materialen zijn niet inbegrepen en deze zijn bij tijdens de cursus te koop: Plaatje hout en linoleum, papier, plastic en zinkplaatjes

Lokatie:
FluXus Beeldende Kunst & Digitale media
Klaas Katerstraat 7b
1501 PL Zaandam

Georganiseerd door


Ariën van Lavieren
Beeldend kunstenaar en Docent

Mijn cursussen