Workshop Mindful Schrijven

Wat gaan we doen

Creatief schrijven heeft een positieve invloed op de gezondheid en welzijn. Er zijn talloze onderzoeken die dit positieve effect onderschrijven. Mensen die hun gevoelens toevertrouwen aan het papier gaan bijvoorbeeld minder vaak naar de huisarts. Regelmatig schrijven blijkt ook invloed te hebben op depressie, de duur van je relatie en zelfs op de pijnbeleving. Wie zijn gevoelens in woorden vat is zijn emoties beter de baas.

Niet alle manieren van schrijven blijken even effectief. Het 'praten op papier' met veel details blijkt heilzaam. Schrijven over traumatische ervaringen blijkt een positief effect te hebben op het lichaam en de geest in de periode daarna. Hoe meer mensen schrijven, hoe flexibeler ze zijn in verschillende schrijftechnieken, hoe groter het resultaat.

De schrijfster, dichteres en mindfulnesstrainer (VMBN cat 1) Saskia van Leendert geeft in het voorjaar 2015 weer 2 workshops Mindful Schrijven.

Saskia van Leendert combineert in haar workshops mindful schrijven mindfulnessoefeningen met creatieve en intuïtieve schrijfoefeningen. In de oefeningen worden deelnemers uitgenodigd het creatieve deel in zichzelf aan te spreken, dat deel dat de dingen misschien vanuit een andere invalshoek bekijkt dan men gewend is. De oefeningen helpen om contact te maken met de belevingswereld. Vanuit mildheid met jezelf ga je al schrijvend ontdekken wat er in je leeft. Hierdoor leer je jezelf kennen op een verrassende en vaak inspirerende manier. Schrijven wordt gebruikt als een middel tot reflectie, tot spiegeling, tot contact met jezelf.

De intentie hierbij is het vinden van je eigen stem, je eigen woorden. Het gaat er niet om mooi of literair te schrijven. Het gaat er om je eigen authentieke woorden te vinden. Mindful schrijven, met aandacht schrijven, is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse schrijfsters Julia Cameron en Nathalie Goldberg. Het is zoals Nathalie Goldberg het noemt: schrijven vanuit je botten!

Ervaring met schrijven of mindfulness is geen vereiste om aan de workshop deel te nemen. Voor de mensen die een mindfulnesstraining hebben gedaan kan de workshop verdieping geven, anders kan het een kennismaking zijn met mindfulness. Mensen die schrijven of affiniteit hebben met schrijven kunnen uitgedaagd worden om op een andere manier woorden te geven aan ervaringen..

Georganiseerd door


FTB

Mijn cursussen