Ga je mee op Polawalk?
10 van 10
Op basis van 1 beoordeling.

Ga je mee op Polawalk?

Wat gaan we doen

Ga je mee stadswandelen door de zoeker van een Polaroidcamera?

In navolging van de leuke Polaroidwandelingen in Rotterdam en Zierikzee op 18 en 30 april vinden er opnieuw twee Polawalks plaats in deze twee prachtige steden.

‘Instant’ fotografie is terug van weggeweest. Wie is er inmiddels niet verslaafd geraakt aan fotograferen met je telefoon en direct je foto delen op Instagram.

Het kan ook anders, ‘instant’ fotografie met een vintage spiegelreflexcamera de Polaroid SX-70*, een Polaroid Box, een Polaroid Image en een Polaroid Spectra. Dat is instant fotografie waarbij je foto direct na de druk op de sluiterknop uit je camera rolt. Met de app van The Impossible Project kun je je foto zelfs na ontwikkeling delen op social media.

Herinner jij je het tijdperk nog dat je een foto maakte, de foto uit je camera rolde, je even moest wapperen en je direct een kant-en-klare foto in je handen had? In de jaren ’70 waren de vouwbare Polaroid SX-70 en de Box immens populair. (Misschien heb je er nog wel eentje op zolder liggen…).

De oude Polaroidfabriek bestaat niet meer. The Impossible Project heeft de fabriek in Enschede overgenomen en is weer begonnen met het ontwikkelen van filmpacks met foto’s. Daarmee is de ouderwetse instant fotografie terug van weggeweest.

Heb je zin om je uit te leven met een ouderwetse vintage Polaroidcamera? Dat kan.

Tijdens een wandeling door de prachtige monumentenstad Zierikzee krijg je alle kans om mooie foto’s te maken. We kunnen de ‘Patriciërs en Piraten’ route wandelen, maar ons neus achterna gaan is natuurlijk veel avontuurlijker. Zo vinden we mooie details in de haven, prachtige oude gebouwen en stille straatjes.

"Hele leuke dag gehad! Door de beperkingen van het medium een goede oefening in kijken voor je op de sluiter drukt. Ik heb een zwak voor oude camera's dus het spelen met de SX-70 vond ik erg leuk. We hadden heerlijk weer en hebben tijdens de workshop een flinke wandeling door Rotterdam gemaakt. Onderweg waren meer dan genoeg interessante onderwerpen, en de uitleg en begeleiding was goed. Voor herhaling vatbaar!" - Ronald Vonk (deelnemer Polawalk Rotterdam 18 april 2015).

Een tweede Polaroidwandeling vindt plaats in Rotterdam. De wandeling voert ons door een afwisselend stukje Rotterdam. We starten de wandeling op de Wilhelminapier, lopen langs de Maas, over de Erasmusbrug en langs de Parkkade met historische gebouwen. Langs het groene park bij de Euromast steken we door naar de Kunsthal en het NAI, waarna we via de Rochussenstraat uitkomen bij Coolhaven.

Nadenken over wat je ziet en wat je wilt vastleggen. De tijd nemen om het beeld dat je in de zoeker ziet te bestuderen en op het juiste moment op de sluiterknop te drukken. Dat is tijd voor jezelf nemen en tot rust komen. Dat noem ik mindful fotograferen.

(* Mijn vloot van SX-70 camera’s bestaat uit camera’s die gemiddeld 40 jaar oud zijn. Iedere camera laat een eigen sfeer zien en geeft een ander resultaat.).

Wat houdt de workshop in?

 • workshop van 3 uur in Rotterdam of Zierikzee
 • korte uitleg over de camera
 • gebruik van een vouwbare Polaroid SX-70, de Box of de Image | Spectra
 • filmpack met 8 foto’s
 • hand-out met uitleg over Polaroid, de camera en compositie
 • wandeling van 2 uur
 • afsluiting met koffie / thee met taart
 • €75,-, inclusief btw

Wanneer
Zierikzee: zaterdag 5 september 2015 | 13.00 tot ca. 16.30 uur
Rotterdam: zaterdag 12 september 2015 | 13.00 tot ca. 16.30 uur

In Zierikzee

 • verzamelen bij Mien Domus ( Havenpark 26-28, Zierikzee)
 • korte uitleg over de camera
 • ronddolen door Zierikzee / wandeling Patriciërs & Piraten route
 • afsluiting bij De Zeeuwse Hemel (Melkmarkt 8, Zierikzee) - foto’s bekijken met koffie / thee en taart

(Gratis parkeren op het parkeerterrein aan het ‘S Heer Lauwendorp)

In Rotterdam

 • verzamelen bij LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam)
 • korte uitleg over de camera
 • wandeling langs de Maas en door de stad
 • afsluiting bij De Machinist (Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam) - foto’s bekijken met
  koffie / thee en taart

(Gratis parkeren op Rijnhaven Zuidzijde)

Je kunt vlakbij De Machinist met de watertaxi terugvaren naar Hotel New York (ticket niet inbegrepen in de workshop prijs). De metro nemen is ook een optie. En teruglopen kan natuurlijk ook.

Heb je zin om mee te lopen met de Polawalk in Zierikzee of Rotterdam? Geef je dan op door op de 'neem contact op' button te drukken.

Georganiseerd door


Jolanda Boekhout
Dieren- en Polaroidfotograaf, docent

Mijn cursussen

Beoordelingen


10 van 10
Eric,

Afgelopen keer meegelopen met de Rotterdamse Polawalk, en wat een fijne dag was dat! Het plezier begon al toen de collectie vintage polaroid camera's uitgestald werd, wat zijn ze mooi. Een openbaring om eens anders te denken over fotografie: je hebt maar 'n paar beelden en je realiseert je dat elke foto "raak" moet zijn.

Het resultaat, je gaat écht om je heen kijken en drukt pas op 't knopje als je het écht zeker weet (en dat duurt soms een tijdje). Gelukkig een vakkundige begeleiding, Jolanda helpt je echt om over de drempel heen te stappen, weet precies hoe de camera's werken en uiteindelijk schiet je toch 'n aardig aantal foto's, meer dan je in eerste instantie zou durven.

En hoe leuk is het om aan het eind van je dag je resultaat (de missers, maar ook de successen) gelijk te kunnen zien, vergelijken met de anderen en mee te nemen naar huis. Top!