Fotografie workshop Toeters en Bellen

Wat gaan we doen

Toeters en bellen (The bloody basics)
Voor de creatieve geest, veroordeeld tot een technisch instrument! Trek je wandelschoenen maar aan!

Voor wie?
Je bent creatief maar geen techneut.
Onder het mom van “Gear is good, vision is better” nemen we al wandelend door de oude binnenstad van Dordrecht, bekende zaken door als sluitertijd, diafragma, ISO-waarden, automatische programma’s, knoppen, instellingen en al het andere gedoe, maar daarnaast komen ook compositie, kleur, structuur, ritme, licht enzovoort aan de orde. Een inleiding tot de haat-liefde verhouding tussen techniek en creativiteit.
De eerste én misschien wel de belangrijkste vraag bij fotografie is niet: "Hoe maak ik een foto", maar veel meer: "Waarom wil ik deze foto maken?"

Wat moet je van te voren weten?
Je hebt een basiskennis van digitaal fotograferen. Sluitertijd, diafragma en ISO waarde zijn geen onbekende begrippen, maar hoe haal je nu het beste uit je camera? Hoe maak je gebruik van het histogram bij het goed belichten van een foto? Naast deze technische zaken gaan we ook in op compositie, vlakverdeling, kleur, licht, zichtlijnen en vele andere bouwstenen van je foto. De creatieve kant van fotograferen.

Wat moet je meenemen?
Een dosis nieuwsgierigheid, je compact camera of een spiegelreflex camera en AL je creativiteit. Trek je wandelschoenen aan, want we gaan er op uit!

Wat kun je na afloop?
Je hebt een dieper inzicht gekregen over hoe je met behulp van de drie vaste begrippen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde het licht kunt beteugelen. We maken vooral een aantal grote stappen in het leren kijken naar en vastleggen van de wereld om je heen. En je leert dat zo te doen dat je alle elementen van de compositie die daarbij een rol spelen in de hand hebt.

Vervolg?
Als je deze workshop leuk hebt gevonden kunnen we bijvoorbeeld aan een workshop “op maat” denken. Of ga mee op pad met de fotograaf om portretten op straat te maken: “Mensen fotograferen zonder slag of stoot”. Of wat zou je denken van landschapsfotografie in de workshop “Natuurfotografie in het drukke Holland?”
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de cursus “Portretfotografie” die 5 avonden in beslag neemt.

Georganiseerd door


Mark Isarin

Mijn cursussen