'Borduren voor beginners - Steken leren'

Wat gaan we doen

Handgemaakte dingen zijn hip en trendy. Met een paar simpele borduursteken kan je een eigengemaakt of gekocht kledingstuk of gebruiksvoorwerp al opvrolijken of persoonlijk maken. Maar hoe doe je dat?

In 4 sessies gaan we diverse borduursteken leren, ermee spelen en toepassen.
Uitgangspunt is dat we leren wat het effect van bepaalde steken is als je ze gebruikt in borduurwerk. Ook gaan we variaties van die steken leren en het gebruik van verschillend materiaal om accenten te geven.
In iedere les krijg je een groep steken om mee te oefenen:

  • platte steken (steelsteek, rijgsteek, stiksteek, satijnsteek) en kruis(ende) steken,
  • lussteken (festonsteek, taksteek, Kreta steek, vliegsteek) en kettingsteken,
  • knoopsteken (Franse knoopjes, staafknoopjes, koraalsteek) en draad opnaaien (couching).
    En de laatste les besteden we uitgebreid aandacht aan verschillende manieren van afwerken.

Je kan hiermee een proeflap maken of een borduurstekenboek(je), maar ook de steken verwerken in een eigen of aangereikt ontwerp. Tussen de lessen door is het de bedoeling dat je thuis aan de slag gaat.

Naast de borduursteken leer je ook een aantal basisprincipes van het borduren. Welke stof, garen en naald kan je gebruiken. Wat is een borduurring en hoe gebruik je die (of niet). Hoe zet je een ontwerp op de stof. En niet te vergeten aan- en afhechten.
De cursus geeft handvatten om de basissteken van het borduren te leren, maar er is ook genoeg ruimte voor eigen creatieve inbreng. Zo leren we van elkaar.

De cursus duurt 4 x 3 uur en is op het moment niet ingepland. Ben je toch geïnteresseerd? Laat het dan even weten via de mail of telefoon 030 - 8776580.
Kijk ook even op de website van Tree of Needlework voor het verdere cursus- en workshopaanbod. Wellicht zit daar iets bij van je gading.

Georganiseerd door


Tree of Needlework
Majo van der Woude

Mijn cursussen