Systemisch werk - Familieopstellingen

Wat gaan we doen

Familie- systeemopstellingen
Ieder van ons hoort bij een familie, een heel leven lang. Dat is onverbrekelijk en niet opzegbaar. Het opgroeien en leven binnen een familiesysteem heeft grote invloed op ons. Daarnaast ben je tijdens je leven ook onderdeel van andere systemen, zoals op school, je werk,
in het huidige gezin. Elk systeem kan gezond functioneren als aan de volgende basisprincipes wordt voldaan:

  • er is een juiste ordening
  • er is een balans tussen geven en nemen
  • ieder heeft evenveel recht op een plek

Als één of meer van deze principes in de knel komen spreken we van “verstrikkingen”. Deze zijn ontstaan uit liefde, om het evenwicht te herstellen in het systeem. Ze hebben te maken met het willen oplossen van pijn. Soms ligt de oorsprong van overtuigingen en (psychische) problemen niet bij jezelf, maar bij gebeurtenissen in gezin of familie. Misschien al generaties geleden en steeds overgedragen. Onbewust draag je de last van een (ver) familielid mee. Familieopstellingen (ook wel Systemisch werk genoemd) is een methode om beter om te gaan met deze verstrikkingen. Ze brengt de onderlinge dynamiek in kaart. De verborgen belemmeringen binnen een systeem worden zichtbaar.

Een deelnemer stelt aan de hand van het eigen thema zijn of haar familie in de ruimte op. Overige deelnemers (kunnen) worden gevraagd als “representant” van familieleden.
Het proces dat hierna ontstaat zal een diepe ervaring brengen voor allen. De opstelling komt tot “leven” als een levend schilderij en de onderlinge verhoudingen en verstoringen worden zichtbaar en voelbaar. De begeleider en de representanten staan open voor dat wat zich wil ontvouwen (fenomenologie). In het eindbeeld van de opstelling is een ordening zichtbaar die op liefde is gebaseerd en die de deelnemer een opening biedt om helende stappen te zetten.

Voor wie?
Iedereen die aan persoonlijke thema`s wil werken of als representant mee wil doen. Je hoeft geen opstelling "neer" te laten zetten. Representeren biedt je een geweldige manier om kennis te maken en inzicht te krijgen met systemisch werk.

Woensdagavond 13 januari
Adres: Raamveld 59, lokaal 6, boven te Beverwijk
Tijd: 19.30-21.30 uur
Kosten: Voor een opstelling betaal je 30 euro.
Als representant 15 euro!
Begeleiding: Wineke en Harry Nijenhuis.

Georganiseerd door


Wineke en Harry Nijenhuis
Dagda, cursussen en workshops

Mijn cursussen