Patroontekenen Basis

Wat gaan we doen

Heb je altijd al willen leren patroontekenen? In april 2016 start bij het GildeLab een nieuwe cursus (8 lessen), verzorgd door modeontwerper Els Petit. Tijdens de cursus behandelen we de basispatronen van verschillende kledingstukken en leer je de bijbehorende principes van het patroontekenen. Zo krijg je inzicht in het ontwikkelen van patronen. Na de cursus kun je de geleerde basispatronen gebruiken als uitgangspunt voor je eigen ontwerpen.

Programma per les

  1. Opmeten, basisrok, rechte rok, gerende rok, kokerrok, tailleband, cirkelrok;
  2. Damesblouse recht model, twee mouwen, manchet, een knoopsluiting;
  3. Damesblouse basiskraag en -boord, stretch-shirt en -mouw, legging;
  4. Broek: jeansmodel, een gulpsluiting, figuurcorrecties maken;
  5. Top van een jurk. Kan ook gebruikt worden als aangesloten blouse, jasje, of mantel;
  6. Vervolg top van de jurk: mouwinzetpunten, schoudernaad verplaatsen, armsgatsucon verplaatsen, patroon voorpand maken, grondpatroon topje, figuurcorrecties maken;
  7. Jurkmouwen: aangesloten mouw, mouw met bovenmouwnaad en achtermouwnaad. Armsgat uitdiepen en ruimer maken;
  8. Verschillende mouwvariaties (oa raglan), evt. capuchonpatronen.

Vervolgcursus
Bij voldoende belangstelling wordt een vervolgcursus gepland. Dit wordt een verdieping op de basiscursus. We zullen oefenen met vele variaties in coupe-verwerking, verschillende sluitingen en andere afwerkingen, meer mouwvariaties en evt. het tekenen van een colbert. Zo leer je de fijne kneepjes van het vak en wordt het makkelijker om ingewikkelde ontwerpen om te zetten naar patronen.

Data: De cursus start bij voldoende aanmeldingen
Tijden: Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Aantal deelnemers: 7-8
Prijs: € 360, incl. btw

Om een plek te reserveren, kun je je inschrijven via het formulier op de website.

De Docent
Els Petit (Nederland, 1981) is de ontwerper achter het label Elsewerk. Na de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht (2006) en haar werk als ontwerper voor Oilily startte zij in 2007 haar eigen label Elsewerk. Haar ontwerpen zijn vrouwelijk, goed doordacht en vooral draagbaar. Bij elke collectie draait het om vakmanschap, design en duurzame kwaliteit.

Over het GildeLab
Het GildeLab is een atelier en sociale onderneming. Bij het GildeLab kunnen creatieve professionals workshops en cursussen volgen, gegeven door gevestigde namen in de mode- en textielbranche. Daarnaast worden bewoners uit Amsterdam West opgeleid op het gebied van textiele ambacht, leder en mode. In het atelier kunnen ontwerpers kleine oplages textiel- en lederproducten door hun laten produceren.

Waar en wanneer

Start Op afspraak
Locatie Ferdinand Huyckstraat 10, Amsterdam

8 weken op woensdag van 13.00 - 16.00
Geen les tijdens schoolvakanties.

  Er zijn nog 8 vrije plaatsen.

Georganiseerd door


Het Gildelab

Mijn cursussen