Winter retraite-dag : Terug naar je natuur

Wat gaan we doen

Terug naar je natuur
Een cyclus van vier retraitedagen in het ritme van de seizoenen - met Ria Nagel en Anky Floris

Verlang je er naar om dicht(er) bij je eigen natuur te leven? Om te doen wat echt bij je past? En te zijn wie je diep van binnen bent? Zou je ook graag terug willen naar jouw eigen natuur?

De natuur is een spiegel
Door je te spiegelen aan de natuur, kun je je (weer) moeiteloos met je eigen natuur verbinden.
Je kunt je spiegelen aan de zon, de regen, de bomen, de planten, de dieren, aan alles wat we tegenkomen. De natuur is overal: binnen en buiten ons.

4 Retraitedagen in het ritme van de seizoenen
Tijdens 4 retraitedagen, telkens één dag gekoppeld aan een seizoen, gaan we het contact met de natuur ervaren. Doorvoelen wat de energie van elk seizoen ons te vertellen heeft voor ons eigen leven, voor onze eigen natuur. Want de natuur staat niet los van ons. Het ritme en de energie van de seizoenen doorstroomt ook óns. Ons lichaam, gevoel en denken doorlopen net zo goed het ritme van de seizoenen.

We beginnen de cyclus op woensdag 20-12'17 met de winter:

De winter…
In de winter is alles nog onzichtbaar. Het lijkt alsof er geen leven is.
De winter is echt de tijd van het niet weten… van het niet doen.
Niet van passiviteit… want onder het aardoppervlak roert er van alles. Het allerprilste begin van leven begint terug te keren. Hiermee contact te maken is onze insteek van vandaag.

Hoe kun je ruimte maken voor je eigen natuur? Voor je eigen natuurlijke manier van leven?
Wat beleef je in deze schijnbaar lege periode? Hoe kun je dit vol vertrouwen vruchtbaar maken? Wat wil er door jou heen geboren worden?

De seizoenen:
De winter: De tijd van de winterslaap. Diep in de aarde liggen zaden stil te wachten om tot leven te komen. Dat gaat vanzelf, zonder dat je je daarmee hoeft te bemoeien. Welke kiemen dienen zich in jou aan?
De lente: Zaden komen tot groei en ontwikkeling. Voorzichtig komen ze boven de grond. Pril nog en dus kwetsbaar. Wat in jou komt voorzichtig tot ontwikkeling?
De zomer: Maximale groei en expansie! De zaden komen tot volle wasdom. Waar geef jij je volle energie aan? Wat mag tot wasdom komen?
De herfst: De oogst. Het grote loslaten. De voorbereiding op de stille tijd van de winter. Wat is jouw oogst? Wat bewaar je? Wat wil je loslaten?

We verblijven in de duinen in Bergen aan Zee
We zullen deze dagen doorbrengen in de duinen in Bergen aan Zee. Zowel binnen in een warme ruimte - Parnassia - als buiten in de duinen en aan zee.
Het programma bestaat o.a. uit…
diverse natuuroefeningen, een stiltewandeling,
schrijf- en andere creatieve opdrachten, (actieve) meditatie.
Allemaal hulpmiddelen om ons dichter bij onze essentie te brengen en om via de natuur ónze eigen natuur aan te spreken.

We werken met het boek van Jaap Voigt (Leven en werken in het ritme van de seizoenen) en met het boek van Yoke de Wilde (Spirit in je werk. Natuurwijsheid als inspiratie).

Wat leveren de retraite dagen 'Terug naar je natuur' je op?
Meteen ervaar je rust en vreugde van het in de natuur zijn.Ontdekkingen door de aandacht die je hebt voor jezelf.
Inzichten door de spiegel die de natuur je biedt.Oog hebben voor wat zich wil ontvouwen in jou.
*Rustpunten en ijkpunten in het jaar.

De informatie op een rij:
Data: Winter: 20-12-2017; Lente: 21-3-'18; Zomer: 20-6-'18; Herfst: 19-9-'18.

De dagen zijn los van elkaar te volgen. Maar als je alle vier de dagen meedoet, kun je het ritme van de seizoenen natuurlijk echt goed beleven.
Groepsgrootte: er kunnen maximaal 8 mensen per keer meedoen.

Locatie: Bergen aan Zee. Zowel binnen in een warme ruimte - Parnassia - als buiten in de duinen en aan zee. Na inschrijving wordt het adres naar je verzonden.
Kosten: €85,- per dag. Bij inschrijving op alle dagen krijg je 10% korting - Dit is inclusief soep, koffie, thee en lekkers voor tussendoor. Neem zelf je lunchpakketje en als je hebt, een duinkaart mee. Als je geen duinkaart hebt, is deze ter plekke bij ons te koop voor 1,80 €.

Begeleiders: Anky Floris en Ria Nagel

Georganiseerd door


Anky Floris

Mijn cursussen