Jaartraining Adem, Stem en Boventonen

Wat gaan we doen

Opbouw: van adem tot stem tot boventonen
Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij kan bewegen, komt de stem optimaal tot klinken. Met bewegingsoefeningen spreken we de adem aan. De adem leidt ons naar de stem. Vanuit het klinken van de stem komen we vanzelf tot zingen. Al zingende gaan we op zoek naar de boventonen in de stem. Boventonen geven klankkleur, warmte en helderheid in de stem. Ze spreken ook ons gehoororgaan aan, daarmee wordt opnieuw de stem geactiveerd. Zo raken we vertrouwd met de klankenrijkdom van onze stem.

Visie Adem, Stem en Boventonen
Om lekker te kunnen zingen, moet je goed in je vel zitten. Spanning en stress belemmeren de adem en ‘slaan’ op je keel. Ben je in rust, dan kan je stem zijn eigen weg vinden. het is kunst daarop te leren vertrouwen. Dan kun je ook je eigen klank beleven en ontvangen. En dat hoor je en anderen horen het ook.

Maar zingen doe je niet alleen voor anderen, maar ook voor je zelf; niet alleen naar buiten maar ook naar binnen. In je lijf kan je klank gaan leven en gaan klinken. Zo ontstaat er spontaan plezier en genieten, presteren verdwijnt, want dat geeft alleen maar spanning. Spanning geeft verlies van klank, je stem wordt minder vrij.

Georganiseerd door


Borg Diem Groeneveld
zanger, ademtherapeut, stemtherapeut

Mijn cursussen