Cyanotype (Fotograferen zonder camera)

Wat gaan we doen

Misschien heb je ze voorbij zien komen op Pinterest of op andere media: blauw-witte afdrukken van varens, algen en andere botanische afbeeldingen van Anna Atkins (1799-1871), de eerste vrouwelijke fotograaf. Het Rijksmuseum heeft onlangs een botanisch fotoboek verworven met haar blauwdrukken van zeewieren. Cyanotype prints kun je ook thuis maken, met een beetje geduld. Met cyanotype prints verander je aquarelpapier in fotopapier: je maakt het gevoelig voor UV-licht. Als de zon op het behandelde papier schijnt, ontstaat de kenmerkende cyaanblauwe kleur. Op de plekken waar je planten, bloemen of andere silhouetten plaatst, blijft het papier wit.

Voor alle materialen word gezorgd het is natuurlijk wel leuk als je zelf ook spulletjes mee neemt om vormen te creëren op het papier. Denk aan mooie bloemen/planten, kanten stofjes, veren etc.

Het is een fascinerende techniek die maar weinig mensen kennen, maar zodra je het eens hebt gezien kun je met de juiste benodigdheden makkelijk zelf gaan experimenteren.

Ik laat mensen graag kennis maken met de bijzondere techniek en zo meer mensen te enthousiasmeren voor oude foto technieken!!

Waar en wanneer

Start Op afspraak
Locatie Op locatie

Op aanvraag

  Er zijn nog 10 vrije plaatsen.

Georganiseerd door


Evi

Mijn cursussen