Adem, Stem en Boventonen

Wat gaan we doen

Onderwerpen:

de ervaarbare adem
ademvocaalruimten
boventonen en boventoonzang

1\. de ervaarbare adem

Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij kan bewegen, kunnen we laten horen wie we zijn. De stem komt pas tot klinken wanneer zij door de adem gedragen wordt. Door oefeningen en aandacht te combineren, gaan we voelen dat we zelf het muziekinstrument zijn. We leren het zo te stemmen, dat we van top tot teen zingen. Dan zitten we goed in ons vel. Onze stem krijgt daardoor diepte en kleur. En door onze oren te openen, kunnen we dit steeds beter onderscheiden.

2\. ademvocaalruimten

Kunnen we de adem vrijgeven, dan reageert de adem in elke situatie op alles wat we doen, voelen en denken. Zingen we een oe, dan heeft de adem een andere kwaliteit dan bij het zingen van een i. Door de adem te leren en kennen en door te spelen met de klinkers, leren we deze op elkaar af te stemmen. Zo ontstaan een optimale klank.

3\. boventonen

Wanneer we op een toon zingen, kunnen we horen welke boventonen er mee klinken in de stem. Hoe meer boventonen, hoe warmer de klank. Door het ontwikkelen van de articulatie en resonantie, kun je deze boventonen extra goed hoorbaar maken. Naarmate je meer oefent, zul je steeds duidelijker de boventonen in je eigen stem gaan horen. Op den duur kun je er zelfs melodietjes mee maken, zodat het lijkt alsof je tweestemmig zingt…..
Boventonen leren herkennen en leren zingen is voor elke zanger een must. Je leert zo heel subtiel en tegelijk exact te werken met klankkleur. Je ook kunnen zeggen: je leert het innerlijk van de klank kennen. Je zou ook kunnen zeggen: zingen krijgt hierdoor een spirituele dimensie.