Introductie Adem, Stem en Boventonen

Wat gaan we doen

Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij kan bewegen, kunnen we laten horen wie we zijn. De stem komt pas tot klinken wanneer zij door de adem gedragen wordt. Door oefeningen en aandacht te combineren, gaan we voelen dat we zelf het muziekinstrument zijn. We leren het zo te stemmen, dat we van top tot teen zingen. Dan zitten we goed in ons vel. Onze stem krijgt daardoor diepte en kleur. En door onze oren te openen, kunnen we dit steeds beter onderscheiden.

We werken deze dag aan de hand van (bewegings)oefeningen, klankmeditaties en improvisaties. Deze workshop wordt gegeven door Borg Diem Groeneveld.

Heb je na het volgen van een introductiedag de smaak te pakken gekregen, dan kun je je inschrijven voor een van de modules van het eerste jaar.

De docent

Borg Diem Groeneveld is boventoonzanger en adem- en stemtherapeut. Hij studeerde vanaf 1985 boventoonzang en improvisatie bij Michael Vetter. Hij verdiepte zich in de 'ervaarbare adem' van Ilse Middendorf bij Franz-Peter Menge en bij Maria Holler. In 1993 publiceerde hij 'Stem en Boventonen', een werkboek voor de stem. In 1997 maakte hij zijn eerste cd 'Tovertonen - Overtones' en in 1999 met het Boventoontrio de cd 'Kentering'. In 2001 maakte hij met Evelien Linschoten de derde cd 'Om & Om.' In 2010 kwam de solo-cd 'Voor de Oorschelp' uit. Hij geeft regelmatig gastlessen aan hogescholen in Nederland.