4 x klei met pitfire stook en raku.

Wat gaan we doen

We werken 4 x 2 uur aan een aantal werkstukken klei.
De kosten zijn 68 euro voor 4 lessen. Een brood klei kost 17,50 euro incl biscuit stookkosten.Daarna hebben we een dag waarop we een pitfire took doen en een rakustook. De kosten voor de raku/pitfire dag worden individueel berekend. Afhankelijk van hoeveelheid en welke techniek.

kleien (4x 2 uur)
In de komende 4 weken kun je werken aan een groot werkstuk of juist meerdere werkstukken van klei. We werken uit de hand met ringen wel of niet vanuit een mal. We maken vaasjes , schalen, beelden van grove chamotte klei. Deze klei gebruiken we omdat we na 4 weken de werkstukken primitief gaan stoken d.m.v. pitfire en raku techniek.

Laatste dag: Raku pirfire stookdag. (5 uur)
Deze dag beginnen we om 9.00 met het overgieten van de door mij biscuit gebakken werkstukken met koper/ijzer en kobalt sulfaat. Deze werkstukken doe we in een grote ton met gaten . We leggen de werkstukken tussen zaagsel en bouwen er een heel werk van onbehandeld hout omheen. Daarna ontsteken we het vuur en laten we alles ca 3/4 uur branden. Het tweede bestaat uit het raku gedeelte. De werkstukken worden in een gasgestookte oven snel tot gladbrandtemperatuur opgestookt tot ongeveer 1000° C. Daarna worden de urnen met een tang en handschoenen uit de oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok waarmee dit gepaard gaat, gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor craquele in het glazuur ontstaat. Vervolgens worden de werkstukken in een vat met zaagsel of ander brandbaar materiaal gezet. Door de hitte van de werkstukken gaat het brandbaar materiaal branden. Hierna wordt het vat afgesloten met natte doeken. Er ontstaat nu een sterk reducerende atmosfeer. Koolstof zet zich af op de ongeglazuurde delen van het werkstuk en in de craquele van het glazuur. Tussen de twee stoken door hebben we gezamenlijk een lunch.

Waar en wanneer

Start Op afspraak
Locatie Klaverland 12, Wormer, Nederland
  Er zijn nog 6 vrije plaatsen.

Georganiseerd door


Danielle van Assema-Vet
raku workshops

Mijn cursussen