Respons cursus Omgaan met Pesten en groepsdruk

Wat gaan we doen

Pesten is een groot probleem op veel basisscholen. Vaak komt het gelijktijdig voor met groepsdruk. De module Omgaan met pesten en groepsdruk bevat een uitgewerkte lessenreeks die basisschoolleerlingen leert met deze problematiek om te gaan. De module Omgaan met pesten en groepsdruk kan gegeven worden door een (vecht)sportdocent die de bijbehorende tweedaagse Respons cursus heeft gevolgd.

In de cursus Omgaan met pesten en groepsdruk wordt de Respons methode uitgelegd, wordt aandacht besteed aan didactische vaardigheden en worden de thema's uit de module behandeld. Er is tijdens de cursus aandacht voor theorie, maar vooral ook voor de praktijk. Zo krijgen de deelnemers de benodigde kennis, vaardigheden en inzichten aangereikt om vol vertrouwen met de lessen aan de slag te gaan. Zowel de theorie als de uitgewerkte lessen zijn opgenomen in het handboek Respons die elke cursist ontvangt. Elke module kent zijn eigen cursus en dus ook zijn eigen handboek met een specifieke lessenreeks. De werkvormen die hierin zijn opgenomen, dragen bij aan een positieve ontwikkeling bij kinderen op zowel sociaal, fysiek, cognitief en emotioneel niveau.

Na deze tweedaagse cursus kunnen de docenten met de hapklare oefenvormen aan de slag in het onderwijs. Hierbij worden in zeven lessen de volgende thema´s aangereikt aan de leerlingen:
•Stevig in je schoenen staan
•Stop, tot hier en geen stap verder!
•De taal van ons lichaam
•Als het dan toch moet!
•Hulp vragen en hulp bieden
•Vertrouwen in jezelf en in de ander

De eerstkomende tweedaagse cursus staat zaterdag 8 en zondag 9 november gepland. Deelname kost €370,- ex btw, inclusief handboek en uitgewerkte lessenreeks.

Respons docent
Een Respons trainer hoeft geen zwarte band of vechtsport ervaring te hebben. De aan de vechtsport ontleende oefeningen zijn relatief eenvoudig en vragen geen jarenlange oefening. Het is wel zaak om de achterliggende gedachtegang goed te snappen. Maar dit geldt evengoed voor trainers die wel een vechtsportachtergrond hebben. Respons lessen kunnen daarom verzorgd worden door vechtsporttrainers maar ook door andere professionals, zoals sportleraren, (jeugd) hulpverleners, leerkrachten en docenten.

Georganiseerd door


Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Mijn cursussen