Creatieve workhop Talking Stick maken

Wat gaan we doen

The Talking Stick (in NL De Praatstok) is van oorsprong afkomstig van Native indianenstammen in Noord Amerika. Vanuit de eeuwenoude traditie wordt dit hulpmiddel gebruikt tijdens raadsvergaderingen van stamoudsten. De praatstok wordt ingezet als communicatiemiddel, waarbij diegene die de stok in handen heeft, als enige, het woord mag voeren. Diezelfde persoon houdt ook een antwoordveer vast. Zodra de woordvoerder een vraag wil stellen aan een ander raadslid, wordt de antwoordveer doorgegeven aan de persoon die de vraag moet beantwoorden. Van alle aanwezigen wordt verwacht aandachtig, empatisch en actief te luisteren zonder de woordvoerder te onderbreken.

Als iemand anders wat wil zeggen mag hij vragen om de stok. Het ontvangen van de praatstok gebeurt onder één voorwaarde; hij of zij vat eerst samen wat degene die het woord voerde heeft gezegd. Als de woordvoerder vindt dat wat hij/ zij heeft verteld goed is samengevat, en belangrijker nog – zich begrepen voelt - kan deze de praatstok overdragen. Zodra een woordvoerder zijn verhaal heeft gedaan, wordt de stok aan een volgende woordvoerder doorgegeven. Prima inzetbaar bij dialogen in het bedrijfsleven, organisaties, maar ook met kinderen.

Hoe ziet de workshop er uit?
De workshop begint met een kringgesprek waarbij iedereen wat over zichzelf vertelt en over de verwachtingen t.a.v. het werken met de Praatstok. De methodiek van communiceren met de Praatstok wordt hierbij uiteraard meteen ingezet. Vervolgens volgt er uitleg over het maken van de Praatstok waarna ieder aan de slag gaat met het maken van een eigen Praatstok.

Vanuit de traditie maken personen die een bijeenkomst organiseren hun eigen praatstok. Hierbij worden de persoonlijke krachten en potentiële eigenschappen zoveel mogelijk gesymboliseerd door het gebruik van kleur en verschillende natuurlijke materialen. Iedere praatstok is dus persoonlijk en zal verschillen van andere exemplaren.

Tijdens deze workshop wordt je geïnspireerd door het werken met natuurlijk materiaal zoals hout, touw, veren, paardenhaar, leer, kralen, draad, verf, etc. Je krijgt uitleg over de symboliek van de kleuren, de vormen en de materialen die je wilt gebruiken op je praatstok. Tot besluit neem je de Praatstok als een belofte aan helder communiceren en als een herinnering aan deze mooie dag mee naar huis.

Waar, wanneer en wat kost het?
Aan de workshop kunnen ongeveer 4 tot 10 personen deelnemen.
De kosten bedragen € 40,- per persoon bij open inschrijving, locatie IJsselstein. Dit is inclusief materialen, koffie en thee. Er geldt een meerprijs indien het op een andere locatie wordt gegeven.

Voor geplande data, zie de jaaragenda op mijn website, meer informatie onder de tab Workshops.
Heb je interesse, laat het me weten!

De workshop kan ook als bedrijfstraining, personeelsuitje of activiteit voor een familie- of vriendenkring worden geboekt. Hiervoor kun je een offerte aanvragen via de website van PuurPotentieel.

Georganiseerd door


Antoinette van Herpen
Levensloopbegeleider & holistisch therapeut

Mijn cursussen