Anne-Marie Reimert 


Wie is Anne-Marie Reimert? Florerend door het leven.
“Ik zoek mijn eigen pad en neem niet automatisch de makkelijkste weg”

Deze profieltekst is geschreven door Eva van der Veen voor een artikel over floreren in de Onkruid van april/mei 2013.

Communicatietrainer Anne-Marie Reimert (47) woont in Den Haag samen met haar hond en reispartner Juta. Via pelgrimstochten naar Santiago en naar Rome ontdekte zij haar manier van floreren. Ze leerde haar focus te verleggen naar dingen die echt belangrijk zijn, waardoor ze het mooiste uit haar leven weet te halen.

Anne-Marie: “Wanneer ik terugkijk ben ik lang bezig geweest om de nuttige dingen zo leuk mogelijk te maken, nu ben ik aan het kijken of ik de leuke dingen ook nuttig kan maken. Ik hou niet van autorijden, maar als ik dan toch moet autorijden; waarom dan geen oude cabriolet? Daar wordt ik namelijk wel blij van. Als ik toch nieuwe schoenen moet hebben, dan maar een paar leuke, toch? Zo simpel en plat kan je je leven wat leuker maken.”

“Ik zou mezelf omschrijven als eigenzinnig, en een grote twijfelkont. Ik zoek mijn eigen pad en neem niet automatisch de makkelijkste weg. In mijn jeugd gaf ik nooit zo veel om studeren, ik wilde het liefst tijd besteden aan paardrijden, rugby spelen en buiten zijn. Maar na mijn studie bestuurskunde ging alles in een razend tempo. Op mijn 22e had ik mijn eerste baan, op mijn 23e woonde ik samen. Daar zat ik dan, helemaal onder de pannen; een relatie, leuk huis, een goede baan en thuis twee leaseauto’s voor de deur. Daar schrok ik van. Ik vond mezelf nog veel te jong om zo gesetteld te zijn. Ik besloot uit het plaatje te stappen en opnieuw te beginnen, waardoor ik huis, baan en relatie verloor. Toen viel het me op dat veel mensen niet écht naar iemand kijken, maar alleen naar de buitenkant.
Dat is het mooie van pelgrimeren, dat je per definitie een vreemdeling bent; nieuw voor alle mensen die je tegenkomt. Dat zorgt er voor dat je los komt van je oude patronen en verder kan kijken. Het helpt je het beste van jezelf in de wereld te zetten, het helpt je te floreren.”

Pelgrimeren

“Met pelgrimeren ervaar je dat je met weinig kan leven en blij kunt worden van kleine dingen. Hoe idioot gelukkig je kan worden van bijvoorbeeld een kopje koffie. Je begint dingen in hun waarde te schatten en meer te waarderen, dat vind ik een mooi en nuttig effect. Mijn eerste pelgrimage deed ik in 2006. Ik had toen een relatie, mijn vriend vroeg mij wat ik allemaal nog in dit leven wilde doen. Uit die vraag kwam al gauw een lijstje met allerlei reisplannen: met een paard door Europa, de oceaan overvaren met een zeilschip en lopen naar Santiago. ‘Zullen we deze zomer maar eens beginnen met de tocht naar Santiago?’ Hij daagde me uit om niet meer te dromen, maar het werkelijk te gaan doen, dus dat deden we! Bij mijn tocht naar Santiago had ik het gevoel dat ik door een onzichtbare muur ging en in een andere dimensie kwam. Na een paar keer met anderen gelopen te hebben, had ik de tijd en gelegenheid om alleen verder te gaan. Ik vond het doodeng in mijn uppie, maar ik zette wel door. Al snel had ik door dat ik met lopen mezelf beter leerde kennen. Een pelgrimage zorgt ervoor dat ik letterlijk door onverwerkte zaken heel loop. Daardoor ontstaat ruimte in mezelf, energie. Een nieuw soort focus, waarin ik slechts bezig ben met lopen, nieuwe mensen ontmoeten en genieten.”

“Floreren is eigenlijk een samenvatting van alles wat ik tot nu toe gedaan en geleerd heb. In 2011 ging ik op pelgrimstocht naar Rome, samen met mijn hond (een hond, ook iets wat ik altijd al wou!) Bij thuiskomst heb ik het besluit genomen om voortaan elk jaar te gaan pelgrimeren, en iets te gaan doen met het effect van Pelgrimeren. Floreren is wat mij betreft het resultaat van een reis naar je kern; je eigen pad bewandelen, wat dat ook mag zijn. Floreren kan voor iedereen verschillend zijn. Pelgrimeren is mijn favoriete vorm van floreren, deze ervaring wil ik graag aan andere mensen meegeven.”

[streamer:]
“Floreren is eigenlijk een samenvatting van alles wat ik tot nu toe gedaan en geleerd heb”