Auwien Boelkens 


Het geheim achter ABC-dt

Maak kennis met de methode ABC-dt, een spellingsmethode volgens een duidelijk stappenplan. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor mensen die geen taalgevoel hebben of mensen die de Nederlandse spellingsregels lastig vinden.

Ikzelf heb last van dyslexie. Ik kon op de Nederlandse spellingregels vroeger geen vat krijgen. De docenten Nederlands praatten voor mijn gevoel altijd over me heen.
Tegen beter weten in ging ik naar de lerarenopleiding en werd docent Nederlands.
Door de Nederlandse taal aan mijn leerlingen uit te leggen, kreeg ik er uiteindelijk wel vat op. Al gauw zag ik in dat er meer mensen gebaat waren bij duidelijke regels. Voor spelling en grammatica bedacht ik een waterdicht regelsysteem. Ik daagde mijn leerlingen uit het systeem toe te passen. Als ze me garandeerden dat ze geen enkele stap overgeslagen hadden, wisten ze dat ze een tien konden halen. Veel leerlingen waren blij met mijn methode. Eindelijk kregen ze vat op de moeilijke spellingsregels. Leerlingen met taalgevoel vonden mij maar vermoeiend en gingen hun eigen weg, wat uiteraard geen probleem was.
Jaren vergat ik mijn methode van d’s en t’s tot ik onlangs de vraag kreeg om een cursus spelling te verzorgen.
Volwassenen die om uiteenlopende redenen goed wilden leren spellen, stapten ’s avonds bij mij het lokaal in. Onmiddellijk kwam mijn oude manier van les geven weer boven, en weer waren de reacties erg positief, waardoor het idee ontstond de cursus voor een grote doelgroep toegankelijk te maken.

Wat maakt ABC-dt nou anders?

In deze methode worden de normale spellingsregels toegepast, alleen volgens een gestructureerd systeem. Bij iedere zin worden dezelfde stappen toegepast. Door deze stappen consequent te volgen, wordt de schrijver naar een eindresultaat geleid, dat altijd correct is.
In het begin lijken deze stappen eindeloos, maar hoe vaker deze toegepast worden, hoe sneller het gaat. In het begin is deze methode wennen. Maar de beloning voor de inspanning is hoog, de d’s en t’s komen op de juiste manier in het werkwoord terecht.
Iedereen met of zonder taalgevoel, moe of ontspannen, oud of jong, kan met deze methode aan het werk.