Birgit Doesborg 
MBGG Goud en zilversmid


Birgit Doesborg (Venlo, 1967), is goud- en zilversmid in 's-Hertogenbosch.
In 1992 voltooide zij de opleiding Goud- en Zilversmeden aan de MTS Vakschool te Schoonhoven.
Na haar opleiding liep zij stage in Berlijn en aansluitend daar tot 1995 gewerkt.
Sinds 1995 werkt Birgit Doesborg in haar eigen atelier te 's-Hertogenbosch.
Zij ontwerpt sieraden en objecten in haar eigen stijl.
Haar fascinatie gaat voornamelijk uit naar materialen die in lagen zijn opgebouwd, net als bijvoorbeeld jaarringen van bomen of lagen van gesteentes.
Zij beoefent als een van de weinige edelsmeden de techniek Mokume-gane, een oude Japanse smeedtechniek, waarbij lagen van verschillende metalen aan elkaar worden gesmeed.
Hierdoor ontstaan organische lijnen en patronen in het materiaal dat daarna verwerkt wordt in sieraden, zoals unieke trouwringen van Mokume-gane.
Om te experimenteren met organische patronen maakt zij ook met sieraden van vilt en van fimoklei.
Birgit is benoemd tot bijzondere categorie Meesters bij het Bossche Gilde van Goudsmeden.
Detail uit het Ballotage verslag: Birgit Doesborg is een bijzonder gedreven vakvrouw en docent, die zich heeft toegelegd op Mokume-gane en daar haar levenswerk van wil maken. De beheersing van die techniek is zeer goed te noemen. Naast haar vakmanschap ziet de commissie haar didactische kwaliteiten en haar motivatie, gedrevenheid en bereidheid om vakkennis over te brengen, als waardevol voor het Gilde.
Birgit organiseert cursussen edelsmeden en workshops in verschillende technieken en materialen, waaronder workshops Mokume-gane.
In 2014 voltooid zij een twee jarige HBO-opleiding Onderwijsondersteuner Werktuigbouwkunde (Associate degree engineering) en geeft zij parttime les op ROC Aventus.