Body-and-Mind Hilversum 


Wie ben ik?
Mijn naam is Bart Smeets, een 38-jarige man uit Hilversum die de waarde van goed contact kent en die graag constructief aan het werk gaat. Daarbij geef ik me steeds 100% en werk ik doelgericht zonder de weg uit het oog te verliezen. Ik ben in Zuid-Limburg geboren maar daarna steeds verder naar het Noorden verhuisd. Sporten en lezen doe ik graag en van rondstruinen in de natuur word ik helemaal gelukkig.
Mijn loopbaan ben ik begonnen na de studies chemische technologie en process & product design aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Ik heb jaren als manager in een laboratorium voor productontwikkeling gewerkt en de leiding gehad over een groep chemici. Helaas kwam mijn leven in zwaar weer terecht en raakte ik bijna alles kwijt. Ik heb toen ook ervaren dat meer niet altijd beter is. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om tot mezelf en tot rust te komen. Tijdens die zoektocht heb ik nader kennis gemaakt met meditatie, mindfulness, Tai Chi en diverse vormen van yoga. Elk van de meditatie-stromingen heeft op een eigen manier een zeker positief effect. Aandacht voor het eigen gevoel, stil staan, bewust zijn en rustpunten in je leven zijn belangrijk.
Na deze periode van bezinning en reflectie ben ik begonnen om mijn leven opnieuw op te bouwen. Daarbij heb ik de lessen van mijn verleden goed in mijn oren geknoopt. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het woord balans is en dat het onmogelijk is om die balans te bereiken/behouden als je niet bewust bent van je eigen lichaam en geest. Nadat ik mezelf hervonden had ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de menselijke psyche en het functioneren van ons lichaam. In de traditionele meditatiestromingen mistte ik de integratie tussen lichaam en geest op een meer pragmatisch vlak. Naar mijn mening zijn lichaam en geest namelijk een eenheid, en overmatige aandacht aan een deel heeft weinig zin als het andere deel niet mee groeit/ontwikkelt. Vanuit de mindfulness heb ik een nieuwe aanpak ontwikkeld die zowel lichaam als geest ontwikkelt. Deze nieuwe aanpak heb ik Body-and-Mind training genoemd.

Body-and-Mind trainingen
Body-and-Mind training is een bijzondere vorm van mindful bewegen waarbij psychologie, fysieke oefeningen en meditatietechnieken samenkomen. Het is een training voor het krachtiger worden van lichaam en geest en het brengt je hele systeem meer in balans. Je komt beter in je vel te zitten, je voelt je soepeler, energieker en fitter.
De training bestaat uit korte meditatie oefeningen, bewust fysiek bewegen, mindful herbeleven, coaching en ondersteuning. Tijdens de trainingen wordt stil gestaan bij gevoel, gedachten en gedrag tijdens de oefeningen. Na iedere oefening nemen we de tijd om hierover te spreken zodat een duidelijk beeld ontstaat over specifieke vragen en/of doelen. De precieze invulling van de trainingen zijn afhankelijk van de specifieke thema's, behoefte, problemen, doelen en coachvraag van de cliënt.
De Body-and-Mind training is enerzijds bedoeld voor de gezonde en bewuste mens die graag (nog) meer in balans en veerkrachtiger in zijn/haar schoenen wilt staan. Anderzijds is de Body-and-Mind training zeer doeltreffend voor cliënten die met diverse stress gerelateerde problemen worstelen. De training biedt ook ondersteuning bij angstklachten, onrust, stress/overspannenheid, burn-out, depressie, persoonlijkheidsproblematiek, verslaving en traumaverwerking.
De combinatie van fysieke inspanning en training, mindfulness en coaching wordt op maat ontwikkeld per cliënt. Doel van deze training is het bewust zijn van onze geest en lichaam te vergroten om zo te groeien, grenzen te ontdekken en daarmee om gaan. De cliënten zullen lekkerder in het vel zitten, zich beter en zelfverzekerder voelen en hun gevoel van eigen waarde zal vergroten. Een ideale tool bij persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook bij burn-out, overspannenheid, verslavingen, gewichtsproblematiek is het een goede ondersteuning.

Personal training, conditietraining en boot camp.
Hoewel een op maat ontwikkelde combinatie van mindfulness en fysieke training/oefeningen in mijn ogen het effectiefst is, zal ik ook trainingen bieden die aan beide uitersten van het Body-and-Mind spectrum liggen. Traditionele personal training met aandacht voor de specifieke doelen van de cliënt, waarbij mijn specialismen de conditie- en fitnesstrainingen zijn. Daarnaast geef ik ook bootcamps en nature-walks. De doelstellingen kunnen liggen op het fysieke vlak, de groei van kracht, conditie en flexibiliteit liggen voor de hand. Maar tegelijkertijd gaan we op zoek naar eigen grenzen en leren we daarmee om te gaan.

Mindfulness training
Indien de fysieke oefeningen een te grote belemmering zijn, is een traditionele mindfulness training ook mogelijk. In kleine groepen op locatie of individueel met een persoonlijke begeleiding, alles is mogelijk in overleg met de cliënt. Daarnaast wil ik mindfulness wandelingen in de natuur gaan organiseren, een laagdrempelige manier om met potentiële cliënten in contact te komen. Doel van deze training is het ontspannen, stil staan en het zelfbewustzijn vergroten. Op deze manier zullen cliënten meer in balans komen en sterker in hun schoenen staan.

Coaching
De Body-and-Mind training, mindfulness en personal trainingen hebben als doel dat cliënten zich energieker, fitter en beter gaan voelen, meer in balans komen en sterker in hun schoenen komen te staan. Soms zijn de oefeningen alleen niet voldoende en zijn coachingsgesprekken noodzakelijk om inzicht te verkrijgen in gedragspatronen en keuzes die men maakt. Ook hierin bied ik ondersteuning in de vorm van wandelcoaching en lifecoaching.

Cursussen/trainingen/lezingen
De toepassing van mindfulness en Body-and-Mind training in diverse specifieke situaties is een mooi onderwerp voor lezingen en doelgerichte cursussen/trainingen bij bedrijven of instellingen. Over een lezing waarin de combinatie van mindfulness, Body-and-Mind en uw specifieke interesse centraal staat kunnen we altijd filosoferen.