Ingrid Siliakus 
Papierarchitectuur kunstenaar/docent


Internationaal erkende papierarchitectuur kunstenaar geeft individueel les in het leren snijden/vouwen en ontwerpen van papierarchitectuur werken.

Informatie over het werk van Ingrid Siliakus:

Papierarchitect/kunstenaar te Amsterdam (1955).

De passie voor papier is bij Ingrid ontstaan bij het ontdekken van de kunstvorm papierarchitectuur. Deze vorm van kunst, die zij een jaar of 14 beoefent, kent zijn oorsprong in Japan en is redelijk onbekend in het Westen, al is daar in de laatste decennia een kentering in waarneembaar. De Japanse professor Masahiro Chatani ontwikkelde papierarchitectuur begin jaren tachtig. Na jarenlang het werk van de grondlegger te hebben bestudeerd, begint Ingrid zelf te ontwerpen. Inmiddels is haar vermogen tot driedimensionaal denken dusdanig gescherpt, dat zij in staat is complexe patronen te ontwerpen.

De complexe papieren constructies die daar het resultaat van zijn, worden door haar tot op de 100e millimeter nauwkeurig berekend. Wil het ontwerp tot een goed resultaat leiden, is het van belang dat de positie van dalvouwen (vouwlijnen aan de achterkant) t.o.v. de bergvouwen (aan de voorkant) exact berekend worden. Om te testen of de onderlinge verhoudingen goed berekend zijn, snijdt ze proefmodellen uit kartonachtig papier. Het ontwerp wordt deel voor deel en laag voor laag opgebouwd. Daarbij is het niet ongebruikelijk dat ze 15 tot 20 proefontwerpen maakt, die allen getest worden. Voor het uiteindelijke resultaat, gebruikt ze tussen de 160 en 300 grams papier waar de snij- en vouwlijnen in gesneden worden. De vouwlijnen worden niet door en door gesneden maar slechts tot 2/3 van het kartonachtige papier. Na het snijden begint het vouwproces. Dit is een precies en intensief werk. De moeilijk te bereiken vouwen, haalt ze met behulp van een satéstokje voorzichtig naar voren. Als alle vouwen voldoende voorbereid zijn, kan het gehele object in vorm gebracht worden.

Zie onderstaande website met voorbeelden van Ingrid haar werk en email contact info.

Mijn aanbod

Deze gebruiker heeft nog geen aanbod.