Vocal Insite 
Zangcoach, Stembevrijder


Ik wil je laten zingen, vrijmoedig, vanuit spanning en ontspanning, vanuit je kwetsbaarheid en je kracht, vanuit wie jij op dit moment bent, moeiteloos. Jouw stem, precies zoals die in wezen is, precies zoals jij in wezen bent.“Linda de Vries-Bersma is zanglerares en stembevrijder. Zich bewust van de weerstanden die veel mensen voelen bij zingen in en voor een groep, weet Linda in alle rust en met humor een veilige sfeer te scheppen.

Via verschillende oefeningen die lichaam en stem bij elkaar brengen, beweegt zij de deelnemers aan haar workshops tot zingen vanuit hun ziel.”

Esther Sluijter, Atelier de Verbinding

Ik ben Linda de Vries-Bersma. Ik geef Zangles en Stembevrijding bij Vocal Insite.

De ervaring met mensen, met muziek en met de stem die ik heb opgedaan, maakte dat ik de laatste jaren meer en meer geïntrigeerd raakte door de heilzame kant van zingen, van de stem en ook van muziek. In de opleiding aan de Academie voor Stembevrijding van Jan Kortie, waar ik in 2012 mee gestart ben, heb ik precies die verdieping gevonden die nodig was voor ontwikkeling van mijzelf en voor uitbreiding van mijn werk. Hierdoor is in de afgelopen periode wat ik wil doen in mijn lessen, in het zingen en in de muziek steeds duidelijker geworden.

Plezier maken en knallen in popmuziek vind ik te gek. Met zangleerlingen van jong tot oud, al dan niet professioneel, opnames maken van het nummer dat ze aan het zingen zijn tijdens de zangles vind ik gaaf om te doen. Backing vocals uitzoeken met zangers en zangeressen en met een band live muziek maken is en blijft fantastisch.

Stembevrijding is daarbij voor mij een bijzonder mooie, nieuwe manier van zingen en werken met de stem. Het biedt volop ruimte aan de heilzame kant van zingen en gaat meer over wat er van binnenuit te zingen valt. Vorig jaar heb ik mijn diploma gehaald aan de Academie voor Stembevrijding. In Stembevrijding komt alles wat ik aan zingen belangrijk vind samen.

Alle gevoelens die er in een mens kunnen leven en die ook enorm zingbaar zijn, zoals bijvoorbeeld plezier, wanhoop, verdriet, pijn, lust, spanning en vrolijkheid, kunnen bij Stembevrijding gezongen worden. Voluit. In volledige overgave. Allemaal prachtig voor muziek. Improvisaties vanuit het muzikale hart vond ik in de muziek altijd al onweerstaanbaar en enorm boeiend. Alles mag gezongen worden. Rauw, puur, oprecht, van binnen naar buiten en weer naar binnen.

Juist als het zingen niet zo gaat als zou kunnen, als er niet voluit, moeiteloos bezield kan worden gezongen wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat blokkeert er, wat hou je achter? Ben je in connectie met je kern, je ziel, je mogelijkheden?

In de 15 jaar dat ik zangles geef heb ik gemerkt dat je klankkleur, de trilling van je stem, je interpretatie en lichaamshouding veel meer dan het lied alleen vertellen. Het maakt mij nieuwsgierig naar de 2e taal, die je, min of meer onbewust, ook spreekt als je zingt. Met volledige aandacht luister ik. Ik stem mij af op wat er in je leeft dat gezongen wil worden. Mijn ervaring maakt dat ik weet dat dat oprechte lied altijd puur en prachtig is. Omdat het de waarheid is waarmee jij je verhaal met mij deelt.

"Beauty is truth, truth beauty, that is all

Ye know on earth, and all ye need to know”.

(uit: Keats, “Ode on a Grecian Urn”)

Volledig oprecht en uit je hart zingen is niet altijd makkelijk. Door de opleiding Stembevrijding heb ik zelf voor het eerst in jaren weer het gevoel dat ik vrijuit, vol overgave met hart en ziel kan zingen. Het Conservatorium heeft mij techniek gebracht, deze opleiding brengt mij weer bij mijn hart.

Zing je ziel, geef bezieling aan je klank. Zielsconnectie.